Thursday, December 10, 2015

Lankarohmun suunnitelmat vuodelle 2016.

Minun omaa Hukkalankaani, pohjana Dropsin Alpaca. 
Vielä eletään joulukuuta hyvän aikaa, monilla varmasti joululahjakiireet jo käynnissä (itsehän skippasin koko joululahjastressin ja jätin lahjat neulomatta tänä vuonna samoilla tekosyillä kuin parina edellisvuonnakin - meillä on vauva talossa, en jaksa), mutta mun tekee jo mieli hypätä ensi vuoden aatteisiin!

Madelinetosh, varmaan oltava yksi lempilankojani. 

Kaikkihan tietää, että mä rakastan lankaa, suorastaan ahnehdin sitä! Rakastan erilaisten lankojen tuntua, pehmeyttä, erilaisia kierteitä, värejä, ihan kaikkea mitä langat on ja mitä niistä saa aikaan, mä rakastan. Oon jo tänä vuonna leikkilakkoillut, lankalakkorikkuroinut, harjoitellut lakkoa, epäonnistunut harjoittelussakin ja sitten taas ihan luvalla esim. messuilla päräytellyt menemään, mutta nyt oon joulukuun alusta asti ollut kunnon lankalakossa, silleen ihan tosissaan!

Yarngrimoiren merinoalpakkaa, näitä oon hautonut pitkään, ne haluaa vaikka miksi! Ehkä Naima, ehkä Elda! Violetista vastaavasta on tulossa jo hyvää vauhtia Lydia Cardigan.

Tälläkään kertaa en aio ryhtyä täysin porsaanreiättömään lakkoon, mutta tiukemmat säännöt on paikoillaan. 500g neulottua lankaa ei toimi, ostan lankaa liian tiheästi ja lipsun herkästi ostamaan sitä "luotolla", eli "jos mä nyt ostan nää, niin äkkiäkös neulon sen puoli kiloa!" Jep, ei sovi itsensä huijaamisen mestarille. Uusi rajani siis on 3kg ja siitä ei lipsuta. Tästä saa poiketa vain ja ainoastaan, jos jokin ihan oikeasti valmistuva työ tarvitsee lisää lankaa, siis joku neule, joka on jo siinä pisteessä kun se lanka on loppumassa, ei niin, että ostelen vähän niinkuin varuiksi stashissa oleviin tuleviin neuleisiin lisää lankaa. Jälleen paha paikka itsensä huijaajalle kompastella! Enkä myöskään saa edelleenkään ostaa kuin yhdestä paikasta yhden kerran per 3kg, en vaikka mieli kuinka tekisi (ja voi pojat, tekee jo!)

Keesin Precious Sock, neulomatta parasta! En malta odottaa, että saan tätä puikoille! 

Ja jotta paremmin onnistuisin lakossani, mieheni keksi mulle aivan loistavan porkkanan! Nimittäin aina kun olen ollut kuukauden ostamatta lankaa, hän ostaa mulle lahjakortin tämänhetkiseen lempilankakauppaani, Kerään! Ja näitäkään en toki saa käyttää kuin tuon 3kg-säännön puitteissa, eli niistäkin kertyy pikkuhiljaa kiva summa, millä käydä sitten ostamassa joskus lankaa.

Viimeisin projektini, ikuisuustyöni peitto sohvalle ja tällä hetkellä myös ainoa virkkuutyöni. 

Muitakin tavotteita mulla on, muutakin kuin olla ostamatta lankaa. Sitä lankaa on nimittäin nyt tähän päivään mennessä 65 kilogrammaa, ehkä muutamia kymmeniä päälle, koska en merkannut jämäpussukastani niitä, jotka eivät jo valmiiksi Ravelryssa olleet. Joku hyvämuistinen saattaa huomata, että tässä messujen aikaisessa kulutushysteriassani olen kuitenkin onnistunut hankkimaan vain pari kiloa lisää lankaa stashiini, koska olen sitä mm. neulonut aika vikkelästi pois kuin myös antanut pois niitä, jotka eivät mua enää puhuttele. Yllätyin melko positiivisesti, kun sain viimein lisättyä kaikki itsevärjäämänikin langat Ravelryyn, eikä sitä silti tuon enempää ollutkaan. Vaikka siis, en vähättele, onhan mulla ihan kamala kasa lankaa, mutta toi nyt on vielä sellainen yhden ihmiselämän aikana neulottavissa oleva määrä kuitenkin!

Tästä tulee mun eka koskaan valmistuva takkini, kunhan tää nyt valmistuu ensin! Nolon vähän jäljellä, mutta ei niin ei, kerros siellä, toinen ens kuussa. Ollut puikoilla vuoden 2013 syksystä, tässä on kaikki virheet, eri värierän langat, puikkokoon vaihto ihan huomaamatta jne. Eli ihan lempitakkiainekset on koossa! Lanka Madelinetoshin TML, väri Lolita.

Sitten niitä tavotteita! En ole deadlinejen ystävä, joten jätän kaikki numerolliset tavoitteet pois. Poikkeuksena tähän keskeneräisten määrä! Niitä on nyt tällä hetkellä 19 kappaletta ja ihannehan mun mielestä olisi se, että mulla olisi kesken vain muutama: yksi isompi neule, yksi huivi, yhdet sukat/muu asuste ja yksi ikuisuusprojekti, tai jotain sinnepäin. Ensimmäinen tavoitteeni on silti saada keskeneräisten määrä alle kymmeneen, sitten sinne viiteen.

Terapeuttista väri-ilottelua Exploration Stationin muodossa, langat Lai-la-lai Yarnzin sw-merinoa.

Mulla on paha tapa aloitella sukkia, neulomatta niitä sitten kuitenkaan pois, koska varsin paljon vihaan neuloa toista sukkaa, joten pahimmillaan tds:n jälkeen mulla taisi olla reippaasti yli 10 paria sukkia kesken, huhhuh! Karmee määrä, niinpä tehoneuloinkin koko lokakuun ajan sukkia pois ja suunnilleen samaa tahtia myös purin niitä, varsinkin herkästi ihan vain alkuunsa asti ehtineet purin pois - koska ne ehdin aloittaa uudestaan milloin vain, mutta keskeneräiset eivät rohmua puikkojani ja hermojani. Tälläkin hetkellä keskeneräisten sukkien määrä taitaa olla viisi paria, apua, kukahan noikin muka neuloo? No, minä varmaan...

Sukkakasa, onneksi sentään vain parit ovat alkutekijöissään!

Toinen tavoitteeni on ensisijaisesti keskeneräisiä karsittuani, neuloskella pois jo kerimiäni lankoja. En pidä sotkuisista keristä, ne eivät istu keskenään pusseihin ja laatikoihin yhtä kivasti kuin vyyhdit. Veikkaan kyllä, että neulomisen sijasta päädyn uudelleenvyyhdittämään näistä suurimman osan, mutta ainahan on hyvä haaveilla!

Ihanaa värikirjoa, nämäkin Yarngrimoirea, sport-vahvuisia merinosukkalankoja.

Lankalakkoilun ja neulonnan ohelle mietin tuovani tähän blogiin myös esille muitakin tavotteita. Vähän jo leikkimielisesti olen painonpudotustanikin sivunnut täällä - ei, älkää pelätkö, tästä ei tule fitnessblogi, en jaksaisi ylläpitää sellaista kahta viikkoa pidempään - ja nyt kun vauva on 8kk tuntuu, että jotain alkaa pikkuhiljaa tapahtuakin, eli minä kutistun! Tästä rohkaistuneena alankin myös nyt viimein ommella itselleni vaatteita, osin imetysvaatteita, koska kahta lasta yhä imetän ja tulen vuosia vielä imettämäänkin, mutta haluan myös ommella muitakin vaatteita. Oikeastaan, tavoite olisi, ettei tulevana vuonna tarvitsisi ostaa juuri mitään kaupasta. Nyt jo tiedän kyllä tarvitsevani kesäksi uudet kengät ja uimapuvun, ja vuoden päähän talveksi varmaan pienemmän talvitakin, mutta that's it. Kaiken muun haluaisin ommella, toki jos jotain pakottavia tarpeita tulee vastaan, niin tulee.

Minun mini-Kappani, viiiielä yksi raita...

Kulutustottumuksieni lisäksi oon tässä jo jonkun aikaa alkanut panostaa eettisiin valintoihin ja puntaroimaan tarpeita kunnolla. Tokihan siis, täydellisyyteen enkä ehdottomuuteen en pyri, enkä edes pystyisi, mutta olen niitä hövelöitä, jotka uskovat jokaisen valinnan olevan merkityksellinen. Ja valitsen vaikuttavani eniten niissä asioissa, mitkä ovat mulle tärkeitä. Ollaan ostettu nyt enemmän lähiruokaa ja tietyissä asioissa valitaan myös luomua - tietyissä taas ei. Vaatteet yms on mulle varmaan se isoin juttu, yritän vältellä isoja ketjuja, vaikka toki nyt oon muutenkin tässä äitiys- ja raskausajat ostanut melkein enimmäkseen kirpparilta kaiken, pl. parit farkut, urheiluvaatteet, imetysliivit ja pari boobin hupparia ja toppia. Ja vaikka suomessa ei edelleenkään puuvillaa kasvateta, koen myös, että itse ompelemalla vaatteeni saan aikaiseksi kestävimmän lopputuloksen, ja kaikki kankaani ostan ainoastaan Suomesta, aina kuin mahdollista niin myös suomalaisilta valmistajilta.

Yarngrimoiren ihania customvärjättyjä sukkalankoja.

Ymmärrän kyllä, että tämä aihe tuntuu olevan tällä hetkellä suorastaan nouseva trendi - ehkä se onkin tarpeen, ehkä liioiteltua - ja varmaan muutama ainakin tätäkin nyt lukee syvään huokaisten, että ei kai nyt täälläkin ala tämä sama jauhanta. No, ei ala! Tarkoitukseni ei ole paasata eikä varsinkaan syyllistää kenenkään muun valintoja, mutta korjaan kyllä omissa tavoissani ja valinnoissani ne, mitä haluan ja pystyn, ja esim ompelun suhteen aion aktivoitua niin omien kuin lastenkin vaatteiden suhteen siinä missä neulomisenkin, ja ne tulevat näkymään täällä blogissa, sillä haluan muuttaa ensisijaisesti oman vaatekaappini sisällön itsetehdyksi (ensin omani sen takia, että lapsille löytyy helpommin kirpparilta kuin itselleni) ja sen jälkeen entisestään lisätä lastenvaatteissa itsetehtyjen määrää - mitä siellä kieltämättä kyllä nykyäänkin on ihan hyvin, mutta paljon enemmänkin voisi olla!


Tässä vielä miettimäni lakkosäännöt pähkinänkuoressa:

- Lankaa saa ostaa vain kun 3kg on poistettu stashista (mieluiten neuloen) ja silloinkin vain yhdestä paikasta. (Käytännössä oon jo ensi vuoden lankaostot päättänyt etukäteen: kevääksi superneulon 3kg, jotta voin ostaa Yarngrimoirelta sport-vahvuista lankaa muutamaankin takkiin, sekä loppuvuodesta haluan päästä hulluttelemaan Kerään lahjakorteillani).

- Toistaiseksi voimassa oleva sääntö: klubeja saa ostaa. Sääntö poistuu heti jos karkaa lapasesta.

- Joka kuukausi saan porkkanalahjakortin, kun olen ollut ostamatta lankaa!

- Keskeneräisten määrä max. viiteen.

- Kun ostat lankaa (tai mitä vain) mieti myös mitä ostat; eettisyys, laatu, kotimaisuus, näistä olisi hyvä ainakin kahden aina toteutua.

- Laajenna touhukkuus uudestaan myös ompeluun, ja samaten kankaiden suhteen vähennystarkoitus, eli ei ostella lisää!

Isageria, ostettu Kerästä, lempilankakauppani! <3

 Hyvää loppuvuotta ja joulun odotusta kaikille, bloggaan ennen joulua mikäli saan jotain valmiiksi!


6 comments:

 1. Tsemppiä lankalakkoiluun, pitäisi varmaan itsekin, mutta en kykene! ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä säästin messuille ihan törkeen summan rahaa minkä sain ihan luvalla törsätä lankaan, ja se vissiin jotenkin sit riitti kun mun päässä napsahti jotain eikä oo ollu sen koommin Suuria Todellisia Tarpeita :D Kiitti tsempistä, se tulee varmasti tarpeeseen!

   Delete
 2. Ihania lankoja vaikka kuinka! Ehkä noiden avulla lankalakkoilua voi vähän harrastaa :) Pitäisi itsekin taas tsempata..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, jatkossa meen shoppaan omaan stashiin!

   Delete
 3. Ja mä pidän sut ruodussa hölmöilemällä sun puolesta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sun täytyy hölmöillä tosi hyvin sitte!

   Delete